Sprawozdanie z Międzynarodowego Dnia Niewidomych "Ja nie widzę Ciebie, Ty zobacz mnie"

Data dodania: 25-10-2015

Dnia 15.10.2015r., na terenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej nr 1 w Bydgoszczy w ramach Międzynarodowego Dnia Niewidomych wraz z uczniami kl. II Szkoły Podstawowej nr 20 w Bydgoszczy, zorganizowano wyjątkowe spotkanie. Jego celem było przedstawienie codziennego funkcjonowania osób niewidomych i niedowidzących.

Dzieci miały do pokonania tor przeszkód z zakrytymi oczami przy asyście kolegi, do swojej dyspozycji mieli białe laski i… własne zmysły. To jednak nie koniec podróży po świecie ciemności. Po przejściu Niewidzialnego Labiryntu każdy mógł na własnej skórze przekonać się, jak niewidomi korzystają z urządzeń "pomocników" w kuchni oraz jak radzą sobie z przygotowaniem jedzenia. Dzieci dowiedziały się również, z jakich pomocy optycznych korzystają niewidomi i czym jest alfabet Braille’a - czyli jak dzieci niewidome piszą i czytają. Na własnych "palcach" próbowały odczytać podręcznik dla niewidomych a także własnoręcznie napisać swoje imię na maszynie Brailowskiej. Przemówił do nich również specjalny "gadający" zegarek.

Dla osób niewidomych jest to uroczyste święto, podczas którego przypominają nam, że chcą żyć tak jak my, bez ograniczeń. Naszym spotkaniem chciałyśmy zwrócić uwagę dzieci na problemy z jakimi codziennie zmagają się osoby niewidome i niedowidzące, jednocześnie pokazać, że osoby z dysfunkcją wzroku też potrafią cieszyć się życiem.

mgr Helena Woźniak - psycholog
mgr Martyna Piesiewicz - psycholog
mgr Ewa Gabruś-Tłoczyńska - pedagog

Sprawozdanie z Międzynarodowego Dnia Niewidomych - Ja nie widzę Ciebie, Ty zobacz mnie